wtorek, 22 lutego 2011

Curry z ananasa (V)

Curry z ananasa
Danie kuchni indonezyjskiej. Generalnie curry to specyficzna mieszanka ziół, w których coś jest ugotowane, więc w sumie dlaczego nie ananas? Do dzieła! :)
  • 1 średni ananas
  • 2cm świeżego imbiru
  • 2 garści płatków migdałowych
  • 2 łyżki oliwy 
  • łyżeczka sambal oelek (albo np. Mama Africa's sos peri peri, harissy etc.)
  • łyżeczka siekanej mięty
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka nasion kolendry
  • łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • szczypiorek
  • sól
Obierz i przekrój na pół ananasa, wykrój środek i pokrój go na cząstki wielkości mniej więcej 2 cm. Tak samo pokrój szczypiorek. Zetrzyj imbir. W moździerzu ubij kardamon, kolendrę, kumin i goździki.
Rozgrzej oliwę, dodaj szczypiorek, imbir, płatki migdałowe, mieszankę przypraw i praż na małym ogniu przez ok. 3 minuty.
Dodaj trochę wody (ok filiżanki), sambal oelek, miętę, ananasa i zagotuj, po czym zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut – aż ananas zmięknie, ale nie zacznie sie rozpadać.
Podawać z ryżem – najlepiej jaśminowym lub basmati.
P.S. na zdjęciu nie ma szczypiorku, bo się zgubił po drodze. Ale ponieważ z doświadczenia wiemy, że szczypiorek dobrze robi temu daniu, dlatego podalismy go w przepisie :)))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...javascript:void(0)