Sezon na warzywa w puszce w pełni, niestety, zabraliśmy się zatem za eksplorację puszek strączkowych. Padło na bób, choć z oporami – jak coś tak pysznego w wersji świeżej może smakować z puszki? Otóż może. To była miła niespodzianka.
Składniki:
- puszka bobu
- kilka zielonych oliwek
- garść płatków migdałowych
- 2 ząbki czosnku
- ok. 5 łyżek siekanej dymki/szczypiorku
- garść świeżych liści mięty
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Wyłuskaj bób, a następnie zmiksuj go na jednolitą masę z pozostałymi składnikami. Jeśli planujesz trzymanie pasty przez kilka dni, pamietaj, by przechowywać ją zalaną oliwą, by nie tworzyła się sucha skorupa na wierzchu.
Pasta z bobu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz