poniedziałek, 7 marca 2011

Pasta z bobu (V)

Sezon na warzywa w puszce w pełni, niestety, zabraliśmy się zatem za eksplorację puszek strączkowych. Padło na bób, choć z oporami – jak coś tak pysznego w wersji świeżej może smakować z puszki? Otóż może. To była miła niespodzianka.

Składniki:
  • puszka bobu
  • kilka zielonych oliwek
  • garść płatków migdałowych
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 5 łyżek siekanej dymki/szczypiorku
  • garść świeżych liści mięty
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Wyłuskaj bób, a następnie zmiksuj go na jednolitą masę z pozostałymi składnikami. Jeśli planujesz trzymanie pasty przez kilka dni, pamietaj, by przechowywać ją zalaną oliwą, by nie tworzyła się sucha skorupa na wierzchu.

Pasta z bobu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...javascript:void(0)