Ostatnio na naszym stole było zielono. Wcześniej pesto z pietruszki, teraz zupa z brokułów, z kostkami sera feta. Pycha, doskonała na mrozy!
Składniki:
- 1 różyczka brokułów
- 4 ziemniaki
- 1-1,5l bulionu warzywnego
- ser feta / tofu dla wegan
- garść ziaren słonecznika
- 4 duże ząbki czosnku
- 2cm świeżego imbiru
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- kilka ziaren kolendry
- kilka ziaren kuminu
- pieprz
W bulionie warzywnym ugotować brokuły i ziemniaki do miekkości. Dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku, starty imbir, pozostałe przyprawy. Nie solić – po dodaniu sera zupa i tak zrobi się mocno słona!
Wszystko należy zmiksować na gładką masę. Jeśli zupa wydaje się zbyt płynna – pogotować chwilę mieszając, by odparował nadmiar wody. W między czasie na suchej patelni można uprażyć ziarna słonecznika. Ser pokroić w kostkę (tofu dobrze zrobi podsmażenie na oliwie). Zupę podawać posypaną serem i słonecznikiem. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz