wtorek, 15 lutego 2011

Zupa krem z brokułów z serem feta / tofu (V)

Ostatnio na naszym stole było zielono. Wcześniej pesto z pietruszki, teraz zupa z brokułów, z kostkami sera feta. Pycha, doskonała na mrozy!
Składniki:
  • 1 różyczka brokułów
  • 4 ziemniaki
  • 1-1,5l bulionu warzywnego
  • ser feta / tofu dla wegan
  • garść ziaren słonecznika
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2cm świeżego imbiru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • kilka ziaren kolendry
  • kilka ziaren kuminu
  • pieprz
W bulionie warzywnym ugotować brokuły i ziemniaki do miekkości. Dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku, starty imbir, pozostałe przyprawy. Nie solić – po dodaniu sera zupa i tak zrobi się mocno słona!
Wszystko należy zmiksować na gładką masę. Jeśli zupa wydaje się zbyt płynna – pogotować chwilę mieszając, by odparował nadmiar wody. W między czasie na suchej patelni można uprażyć ziarna słonecznika. Ser pokroić w kostkę (tofu dobrze zrobi podsmażenie na oliwie). Zupę podawać posypaną serem i słonecznikiem. Pycha!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...javascript:void(0)