piątek, 18 lutego 2011

Zupa krem z batatów


Czas na krem z batatów. Opcja dla wegan: zamiast ghee użyć oliwy.

Składniki
0,5l bulionu z wodorostów (wywar z włoszczyzny, imbiru, chilli i suszonych wodorostów przygotowany mniej więcej tak;)
3 duże bataty (pokrojone w kostkę)
1 średniej wielkości ziemniak (pokrojony w kostkę)
pół dużej puszki mleka kokosowego
4 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
łyżka galangalu (lub zwykłego imbiru)
suszona papryczka chilli
łyżka masła ghee/ oliwa dla wegan
sok z połowy limonki
3 gałązki tajskiej bazylii
sól

Proces
Czosnek, cebulę, galangal i papryczkę chilli podsmażamy na ghee/oliwie, a następnie razem z drobno pokrojonymi batatami i ziemniakiem wrzucamy do bulionu zmieszanego z mlekiem kokosowym i gotujemy aż wszystko co twarde trochę zmięknie. W międzyczasie drobno siekamy liście bazylii. Miksujemy zawartość garnka. Dolewamy sok z limonki, solimy, wsypujemy liście bazylii i mieszamy. Gotowe.


2 komentarze:

  1. Witam nowy blog wegetariański :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam witam! Śledzę Cię już od dłuższego czasu, aż w końcu stwierdziłam, że czas się także podzielić :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...javascript:void(0)