Składniki
- Kilka liści białego buraka liściastego (zwany mangoldem? burakiem szpinakowym?)
- Pół pęczka botwiny
- Mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- Świeża mięta
- Świeże oregano
- Pieprz
- Bułgarski ser owczy / ew. feta
- Oliwa
- Składniki na ciasto naleśnikowe: mleko, mąka pełnoziarnista, jajko, sól, olej do smażenia
Przygotowanie
Z buraków i botwiny odkroić łodygi, dokładnie umyć liście i wrzucić mokre do garnka. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, by nie przywarły. Jeśli jest taka potrzebna – podlać odrobiną wody. W między czasie pokroić drobno cebulę i czosnek. Cebulę podsmażyć, pod koniec dodając czosnek. Po uduszeniu z garnka wyjąć liście botwiny i białego buraka, drobno je posiekać i dorzucić do cebuli z czosnkiem. Dodać świeżą miętę i oregano, posypać pieprzem i wymieszać razem z serem. Dusić przez kilka minut na małym ogniu.
Usmażyć naleśniki, zawinąć farsz i podawać polane dobrą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz